Boekreview "Los leven"

in Mindfulness
Boekreview "Los leven"

Van de bieb leende ik laatst het boek “Los leven - Vrij om te doen en te laten” geschreven door Jan Wolter Bijleveld en Ingeborg Deana. Het boek stelt het ‘moeten’ in ons leven aan de kaak, door de vraag te stellen of we al die dingen waarvan we denken dat we ze moeten, ook echt wel moeten. Het lezen van dit boek werkt heerlijk relativerend en helpt je bewust worden van hoeveel je eigenlijk moet van jezelf. Het nodigt uit om daar eens kritisch naar te kijken. Moet je echt al die dingen doen waarvan je denkt dat ze van je verwacht worden? En al die dingen die je zou kunnen doen om losser te leven, passen die bij jou?

Het boek is ingedeeld in hoofdstukken rond een thema. Bijvoorbeeld ‘Less is more’. Bij dat thema worden dan vragen gesteld als: ‘Moet ik afkicken van kopen? Moet ik grondig opruimen? Moet ik het voor de zekerheid toch maar bewaren?’ Aan de hand van die vragen wordt het specifieke thema verder uitgediept. Steeds worden voor- en nadelen belicht van de manier waarop je met het thema om kunt gaan. Hiervoor gebruiken de schrijvers sprekende voorbeelden uit hun eigen leven. De rommelige badkamer van een vriendin, leidt bijvoorbeeld tot de volgende redenatie: Opruimen kost tijd, als je opgeruimd wilt leven, ben je elke dag tijd kwijt met dingen op hun plek leggen. Loslaten van opruimen - ongeveer op zijn plek leggen van spullen - kost tijd op het moment dat je iets kwijt bent. Het is onduidelijk wat uiteindelijk meer tijd kost. Voor allebei valt iets te zeggen. Op die manier worden herkenbare thema’s in perspectief geplaatst.

Het boek leest lekker weg omdat er zoveel herkenbare en grappige voorbeelden worden gegeven, dat maakt het lekker luchtig. Er staan heel veel tips in om meer los te laten en doordat de schrijvers je steeds vragen stellen, kun je lekker zelf uitvinden wat voor jou werkt. Het is vooral een roep om jezelf te zijn, je bewust te zijn van wat jou beweegt, zoals blijkt uit dit citaat uit de inleiding:
“Rustig. Onbezorgd. Onverstoorbaar. Mild. Kwetsbaar. Tevreden. Dat klinkt als een prettig leven nietwaar?
‘Moet ik een ander mens worden?’ zou je kunnen denken. Mocht je het overwegen - een ander mens worden - dan is hier ons advies: begin er niet aan. Echt. Stel dat het zou kunnen, stel dat het inderdaad lukt een ander mens te worden, wat dan? Ben je er dan? Waarschijnlijk niet. Je ontdekt dat ook daar weer van alles mee aan de hand is. Er is altijd wel wat. Het is nooit goed. Het lijkt misschien aanlokkelijk, maar als je eenmaal begint met ‘een ander mens worden’ blijf je bezig. Dan is het einde zoek. Je wordt er moe en ontevreden van. Nee, een ander mens worden is geen oplossing en brengt ook niet het geluk waarnaar we op zoek zijn.”

Tijdens het lezen van dit boek zou je zomaar eens tot de conclusie kunnen komen dat wat je nu doet, zo gek nog niet is. Hoe fijn is dat?

Nieuwe reactie plaatsen

Naam
E-mail
Bericht

Je e-mailadres zal nooit worden gepubliceerd.