Omarm jezelf

in Mindfulness
Omarm jezelf

Deze week na afloop van mijn yogales, kwam een cursist naar me toe om me te bedanken voor de les. Ik had een gedicht voorgedragen van Rumi: "De herberg". Dit gedicht nodigt je uit om al je emoties binnen te laten en ze welkom te heten. Het gedicht deed haar denken aan een eerdere les waarin ze zichzelf mocht omarmen en aan de emoties die dat bij haar had losgemaakt. Misschien is dat wel de essentie van yoga, jezelf geheel omarmen, zonder voorbehoud.

Kun jij jezelf omarmen? Jezelf omarmen klinkt misschien makkelijk, maar in de praktijk valt het nog niet mee om dat daadwerkelijk te doen. Er wordt vaak gezegd: om van een ander te houden, is het belangrijk om eerst van jezelf te houden. Daar zit wat in, maar wat is het toch moeilijk om jezelf -zonder voorwaarden- te accepteren, precies zoals je bent. Van jezelf te houden met al je mooie, maar ook je minder mooie eigenschappen, zonder oordeel.
Hoe vaak oordeel je niet over jezelf? Ik hoor mezelf vaak genoeg tegen mezelf zeggen: "Sufferd, waarom doe je dat nou?" Of: "Wat onhandig ben je toch!" Of: "Hoe kun je nou zo boos worden op de kindjes?" Ik ben kritisch op mezelf en kan mezelf genadeloos veroordelen voor hele menselijke emoties en handelingen. Mijn dierbaren zouden me op zo'n moment een knuffel geven en me zeggen dat het oké is. Maar ikzelf doe er vaak nog een schepje bovenop als er iets 'mis gaat' door mezelf nog een schop na te geven. Yoga helpt me, me steeds vaker bewust te zijn van mijn innerlijke criticus, en om dan juist compassie te hebben met mezelf, om op zo'n moment een lieve gedachte aan mezelf te wijden, mezelf een innerlijke knuffel te geven.

De oefening waar mijn cursist het over had, ging erover jezelf ook letterlijk te omarmen. Ik zou je willen uitnodigen die oefening te doen:

Ga zitten op een rustige plek waar je je op je gemak voelt. Kies een houding waarin je gemakkelijk rechtop kunt zitten, met een lange rug. Dat kan in kleermakerszit zijn, of op je kniëen, maar dat mag ook gewoon op een stoel zijn, met beide voeten op de vloer.
Sluit je ogen en richt je aandacht op je lichaam. Ervaar dan eerst hoe je zit, je zitvlak in contact met de ondergrond, je rug opgericht, je kruin naar het plafond gericht, je kin een stukje naar je borst en je schouders ontspannen.
Volg dan je adem, zonder er iets aan te willen veranderen. Wees je ervan bewust hoe je adem in- en uitstroomt, moeiteloos. Ga vervolgens op zoek naar die plek in je lichaam waar jij liefde kunt ervaren, misschien is het je hartstreek, of je buik, of misschien nog ergens anders. Laat daar met elke inademing liefde naar toe stromen, liefde ontstaan, laat het gevoel van liefde maar groeien.
Wanneer je dit kunt ervaren, sla dan vanuit het liefdevolle gevoel je armen om jezelf heen en houd jezelf vast. Doe dit precies zo stevig als prettig voor je voelt. Koester jezelf. Misschien vind je het prettig om jezelf ook zacht te strelen in de omhelzing, doe dat wat goed voelt. Steeds als er een inadem komt, laat je de liefde groeien in jezelf en bij elke uitadem verspreidt de liefde zich door je hele lichaam.
Je mag er zijn, precies zoals je bent, daarvoor hoef je niets te doen of te laten. Je hoeft er alleen maar te zijn.
Als het voldoende voor je is, laat je jezelf weer rustig los in het besef dat je jezelf op elk gewenst moment weer opnieuw kunt omarmen, dat je er op die manier altijd voor jezelf kunt zijn.

Deze oefening kan heftige emoties oproepen. De eerste keer dat ik hem deed, stroomden de tranen over mijn wangen. De tranen waren een mengeling van verdriet en vreugde. Verdriet dat ik mezelf niet meer en vaker koesterde en vreugde omdat het diep van binnen zo ontzettend goed voelde.
We zijn niet gewend zo liefdevol en zacht met onszelf om te gaan, onszelf te omarmen en troosten. We vinden het vaak moeilijk te accepteren dat we de moeite waard zijn, precies zoals we zijn, zonder enig voorbehoud.
Hoe is dat voor jou? Ik zou dankbaar zijn als je jouw bevindingen met me wilt delen, dat mag uiteraard ook anoniem.

Bron foto: https://marjanzevenbergen.wordpress.com/2016/02/26/geheim-1-omarmen-van-wat-is/

Nieuwe reactie plaatsen

Naam
E-mail
Bericht

Je e-mailadres zal nooit worden gepubliceerd.