Yoga - Wat is yoga?

in Yoga
Yoga - Wat is yoga?

Van de week vroeg ik in alle groepen die ik lesgeef: Wie weet wat yoga eigenlijk betekent? Niemand wist het, terwijl er toch velen bij zijn die al jaren yogales volgen. Natuurlijk weten ze wel wat yoga voor hen betekent. Zoveel dat ze elke week weer op het matje stappen. Maar wat is yoga nou eigenlijk?

Yoga komt uit het Sanskriet en zou je kunnen vertalen met 'juk' en dat betekent dan weer 'verenigen' of 'verbinden'. De verbinding waar men in de yoga op doelt is die van de mens met het al, het geheel of - als dat past bij je overtuigingen - met God.
Volgens de Yogasutra's van Patanjali (één van de oudste geschreven teksten uit de yogatraditie) is yoga het stilleggen van het wervelen van de geest. En wanneer dat lukt, zo staat geschreven, valt het ziende samen met de ziener. Je zou ook kunnen zeggen dan worden de waarneembare mens en de wezenlijke mens één. Het is een ervaring van eenzijn, van heelheid.

Dat stilleggen van de wervelingen van je geest bereik je door langdurige meditatie. En om je rust te kunnen vinden in een meditatiehouding is flexibiliteit noodzakelijk en daarvoor zijn de houdingen, of asana's zoals ze in het Sanskriet heten, bedoeld.

Bovenstaande klinkt misschien als hocuspocus voor je. Dus ik zal een poging doen dit te vertalen naar onze tijd en cultuur. Je zou kunnen zeggen dat hoe meer je je bewust wordt van je emoties, gedachten, fysieke gewaarwordingen en herinneringen, hoe meer je kunt opmerken dat dit niet is wie of wat je bènt. Je bent niet je gedachten of emoties, deze komen en gaan. En, zoals mijn oudste zoon zo mooi opmerkte toen hij een jaar of vijf was: 'Wat je denkt is vaak helemaal niet waar!' Jij bent de stille getuige die dat komen en gaan opmerkt, het rustpunt waaraan alles verschijnt.

Als je dat gaat zien en ervaren, kun je vanuit je diepste zelf kijken naar alles wat er verschijnt en verdwijnt, zonder je daarmee te identificeren. Zo kom je steeds dichter bij je ware zelf en ontstaat er steeds meer rust en acceptatie. (Een voorbeeld, wanneer je zegt: 'Er is irritatie' voelt dat heel anders dan: 'Ik ben geïrriteerd'.)

Het beoefenen van yoga kan je helpen dit te gaan zien. Dat is het uitgangspunt van mijn yogalessen. Je steeds opnieuw bewust worden van het huidige moment, aanwezig zijn, ervaren en het accepteren van wat zich voordoet aan jou, wetend dat dat niet is wie of wat je bent.

In de trainingen die ik geef is dat de basis voor het veranderen van gedrag en het bereiken van emotionele balans.

Nieuwe reactie plaatsen

Naam
E-mail
Bericht

Je e-mailadres zal nooit worden gepubliceerd.